• Changing the game

    of organizing performance

Van versnipperd bouwen naar samen leren en bouwen

Het is niet verbazingwekkend dat de bouwsector nog steeds vol zit met faalkosten. Bij ieder bouwproject is een groot aantal partijen en specialismen betrokken, regelmatig zijn dit mensen die elkaar voor het eerst ontmoeten. Afstemming tussen belangen en partijen, goede afspraken over wie wat inbrengt en een check op het waarmaken van deze afspraken is van groot belang. Dat gaat lang niet altijd goed, met kwaliteitsproblemen, veiligheidsrisico’s en vervelende discussies tot gevolg. Hoe verzorg je de noodzakelijke afstemming op een effectieve en prettige manier?


Last Planner Systeem
Voor dit vraagstuk is Last Planner Systeem (verder LPS) ontwikkeld. Dit systeem is gebaseerd op de principes van Lean Thinking en heeft drie doelen:

  1.  Zorgen voor flow en voorspelbaarheid
  2.  Snel leren en verbeteren tijdens het project
  3.  Sámen keuzes maken voor een optimaal project

LPS leidt aantoonbaar tot betere kwaliteit (onder andere opleverpunten), goede werksfeer, meer voorspelbaarheid (toegezegd oplevermoment), kortere doorlooptijd en een hoog focus op veiligheid.

 

samen bouwen


In meerdere fases toepasbaar
De verandercoaches van De Hele Olifant begeleidden in de afgelopen jaren de implementatie van LPS op meer dan 60 projecten. Daarbij is LPS toegepast op verschillende projectfasen, van  het vormgeven en efficiënt inrichten van het Voorlopig Ontwerp, Definitief Ontwerp, de Werkvoorbereiding, de Realisatie tot de Nazorg. Het systeem is door ons toegepast in (conceptmatige) woningbouw-, complexe utiliteitsbouw en renovatieprojecten.


Ervaren Partner
De Hele Olifant is op het vlak van het implementeren van LPS een van de meest ervaren en gewaardeerde partners in Nederland. Referenties zijn beschikbaar van onder andere SPO Utrecht (opdrachtgever) Hardick (bouwmanagement en vastgoedontwikkeling), VDNDP (architecten), Schreuders (constructeur), Dura Vermeer, Aalberts Bouw en Hemink (Aannemer), en Van Dam (installateur).

 

dagstart

 

Hoewel LPS een bijdrage kán leveren in een individueel project is de aanpak vooral rendabel voor bouwers die een eigen, vaste aanpak ontwikkelen. De Hele Olifant traint medewerkers in de aanpak en coacht daarna de teams intensief in de praktijk van het werk om de aanpak echt tot een succes te maken. Daardoor blijft LPS een belangrijke toevoeging voor succesvol bouwen, óók in een tijd waarin alle bouwpartners hun portefeuille meer dan vol hebben.

 

Op zoek naar een doorbraak in het succes op uw (bouw)projecten? Neem contact op met Gamechanger en LPS specialist Wibo Haverkate of Jos Bakker.