• Changing the game

    of organizing performance

Van manager is de baas naar iedereen is de baas

Wij zijn op zoek gegaan naar een organisatiemodel waarin een organisatie het vermogen heeft om zich snel aan te passen aan de veranderende buitenwereld en waarin er optimaal gebruikt wordt gemaakt van de medewerkers. Bij deze zoektocht zijn we uitgekomen bij een zelfsturende organisatie.


Betrokkenheid medewerkers

In onze dagelijkse praktijk zien we veel medewerkers met weinig plezier en met lage betrokkenheid hun werk doen. Er wordt daardoor te weinig gebruik gemaakt van het aanwezig talent. Maar wat in het organisatiesysteem zorgt ervoor dat dit zo is?

In de wetenschap kun je vinden dat mensen gelukkig worden van autonomie (het feit dat we zelf keuzes kunnen maken), verbondenheid (samen dingen kunnen bewerkstelligen, ervaren en delen) en competentie (dat we iets doen waar we goed in zijn). We zijn dus op zoek gegaan naar een organisatiemodel dat al deze dingen combineert.

 

 

Aanpassingsvermogen
We zien ook dat in veel organisaties de besluitvorming traag is, de samenwerking en communicatie gefrustreerd wordt door politiek. In een tijd waarin de veranderingen zich in hoog tempo aanbieden werkt dit te stroperig om veranderingen door te voeren.

Organiseren zonder hiërarchie
In onze zoektocht welk organisatiemodel deze pijlers het beste ondersteunt zijn we uitgekomen bij een zelfsturende organisatie, een organisatie zonder hiërarchie. Dit model ondersteunt de autonomie, verbondenheid en competentie. Tevens is de besluitvorming een stuk sneller en speelt politiek nauwelijks een rol.

 

horizontale teamsHorizontale teams

 Samen met internationaal toonaangevende bedrijven op het gebied van zelforganisatie hebben we gekeken wat er in het systeem nodig is om medewerkers meer autonomie te geven met gevoel van verbondenheid. Dit heeft geresulteerd in een aanpak waarmee u de organisatie kan transformeren naar een zelflerende organisaties waar medewerkers geïnspireerde het verschil kunnen maken met een zelfsturende organisatie als middel, niet als doel!

 

Wil je meer weten over horizontaal organiseren neem dan contact met ons op.